- Kecap asal
- Kecap rundayan
- Kecap rajekan
- Kecap kantetan
- Kecap wancahan
- Kecap memet
- 1. Kecap Asal
- 2. Kecap Rundayan
Nya eta :
N, m, ny, ng, pa, pi, pang, sa, si, ti, di, ka, mang, ba, nyang, pra, pri, per, pada, para, silih, barang.
- 3. Kecap Rajekan
- a. Dwi purwa
Conto :
Tojo = totojo
Tacong = tatajong
- b. Dwilingga
1) Dwimurni (Nu teu robah sorana)
macemna aya:
- a) nuduhkeun loba : bangku-bangku, jelma-jelma,
- b) rupa-rupa, sarua sifatna : hasem-hasem, amis-amis, pait-pait,
- c) lila milampahna : nimbang-nimbang, mikir-mikir,
- d) nuduhkeun siga : ucing-ucing, siku-siku, kuda-kuda,
- e) nuduhkeun hanjakal : geulis-geulis, kasep-kasep,
- a) nuduhkeun rupa-rupa : uanak-anik, tulang-taleng, grudak-gruduk,
- b) nuduhkeun leuwih ti hiji : jul-jol, cug-ceg, sur-sor
padugdug, cikikik, cikakak, jrd
- c. Trilingga
Conto : dag dig dug, pak pik pek, har her hor, jrd
- 4. Kecap Kantetan
Rakitan Dalit (Kompositum)
ciri-cirina nya eta :
- 1) unsur-unsurna can awor pisan
- 2) harti eta kecap kantetan masih keneh bisa ditetenan tina unsur-unsur pangwanguna.
- 3) Nulisna dipisahkeun.
Goreng patut, kamar mandi, gede hulu, indung bapa, kacang panjang, mata simeuteun, pondok lengkah, jrd.
- 5. Kecap Wancahan
- a) Lantaran deudeuh :
- b) Rusuh nyebutna/gancang :
matak tea oge = taktage
ceuk uing oge = cekengge, jrd
- 6. Kecap Memet
Conto : Cireng, comro, batagor, gehu,..jrd
aci di goreng = Cireng
oncom di jero = Comro
baso tahu goreng = batagor
aci di colok = cilok
amis di jero = Misro
suuk di jero = Sukro
No comments:
Post a Comment